L I F E: HELWEEK

Schermafbeelding 2015-01-26 om 09.50.17Afgelopen week heb ik meegedaan aan de nationale Helweek. Over deze week: “Je stapt uit je comfortzone, je doorbreekt je dagelijkse routine en leert verder reiken dan normaal”. Elke dag heeft een ander thema en je werkt de hele week keihard en gedisciplineerd. Je kunt deze week plannen wanneer je zelf wil, maar om de ‘blue-monday-dip’ tegen te gaan koos ik ervoor vorige week maandag te starten. Ik heb door de week heen een klein dagboekje bijgehouden zodat ik naast alle 392483 dingen die ik heb gedaan de rode draad niet zou verliezen. I made it! Ik heb de HELWEEK overleefd. Lees verder voor mijn verslag.

De Gouden Regels van de HELWEEK:
Start maandagochtend en stop zondagavond
Sta elke ochtend om 5.00 uur op
Ga elke avond om 22.00 uur naar bed
Werk extreem hard, wees gefocust en plichtsgetrouw
Ben bewust van jouw modus en focus
Ga weloverwogen om met verschillende rollen
Ben de hele week positief en handel oplossingsgericht
Ben daadkrachtig en proactief
Neem kwalitatieve rust
Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk
Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten
Gebruik geen social media onder werktijd
Beperk gesprekken met collega’s tot een minimum
Sport minstens één keer per dag
Eet de hele week gezond
Laat de tv uit

Maandag.
Dag 1. Vijf uur de wekker. Vol goede moed spring ik uit bed. Gisteravond al mijn sportkleren klaargelegd voor een kickstart van deze week. Dus hup, sportpakje aan en naar buiten. Brr. Koud, donker, nat. Al na 5 minuten merk ik dat dit geen goed idee is. Ik ren eerder voor m’n leven (ik zie overal spoken en monsters op straat en in de bosjes) dan dat ik een fijne loop heb. Dit is bijna een onbestemd tijdstip om buiten te zijn. Op straat is het nacht, en lopen in je eentje is nu niet fijn. Toch een mooie run! HELWEEK, kom maar op. Ik ben gestart!

Deze eerste dag staat in het teken van vaste gewoontes; het versterken van je goede gewoontes en het veranderen van je slechte gewoontes. Ik ben me dus heel de dag erg bewust van alles wat ik doe en denk. Heel interessant. Verder werk ik op deze dag al een flink stuk van mijn to-do list weg.

Dinsdag
Dag 2. Vijf uur de wekker. Met iets minder goede moed maar met heel veel energie spring ik uit bed. Had niet gedacht dat dit me zo makkelijk af zou gaan! Weer een kickstart van de dag. Sportschool en een rondje knallen. Energie-dosering is een dingetje. Vandaag staat in het teken van modus en focus. Ik doe dan ook alles met 100% focus en inzet. Rond 13.00uur moet ik boeten voor alle energie die ik al verbruikt heb. Eerste mega-dip is hier. Stick to the plan, denk aan je voorbereidingen en je visualisaties die je voorafgaand aan deze week hebt gemaakt. I can do this. Na dag 2 ben ik al op 1/3 van mijn to-do list. Gaat lekker. Om 22.00uur weer netjes in bed.

Schermafbeelding 2015-01-26 om 09.49.04Woensdag
Dag 3. Vijf uur de wekker. Oké, ik krabbel een beetje terug. Waar ben ik in godsnaam aan begonnen. Die zeven uur slaap per nacht is voor mij in ieder geval echt te weinig om alles te verwerken. Ik droom raar en word dan ook een paar keer onrustig wakker ‘s nachts om te kijken of ik al op moet staan. Vandaag staat in het teken van timemanagement. Slechts een ding tegelijk doen, geen afleiding, en planningen maken. Voor deze week heb ik ook mijn voeding en sporten schematisch gepland, en vandaag komt dat goed uit. Ik heb geen zin om hier over na te denken. Dan is het ideaal dat je hier al eerder over na hebt gedacht en dat er dus voorgeschreven staat wat je wanneer moet eten en wat je in de sportschool moet gaan doen. Alle energie die ik heb uit in ik de sportschool en in mijn to-do lijst klusjes. Het is een heel raar gevoel om ontzettend moe te zijn, terwijl je je tegelijkertijd op je fitst en energiekst ooit voelt. In slaap vallen gaat lastig, ook al ben ik erg moe. Ik stuiter van adrenaline die deze dagen me tot nu toe geven en mijn hoofd zit vol met ideeën en inzichten, die ik niet gestroomlijnd krijg.

Donderdag
Dag 4. 5.00uur. De langste dag is gestart. Ik moet maar liefst 41 uur vanaf nu mijn ogen open houden. Het thema van deze dag is buiten je comfortzone. En ook vandaag moet er gesport en gewerkt worden. Ik begin de dag een beetje zuinig qua energie, althans, dat probeer ik. Maar na een sportsessie stuiter ik alweer alle kanten op en ga ik dus met volle kracht de dag in. Ik vlieg van hot naar her en doe alles waar ik normaal nee tegen zou zeggen. Uitstel is vandaag verboden, dus ik heb vandaag heel veel innerlijke strijd met mezelf. Want wanneer maakt mijn brein nou misbruik van mij? Moet ik dit echt doen of verzin ik dat ik dit moet doen omdat ik geen nee mag zeggen? De rest van de kronkels zal ik je besparen.

Na het avondeten knallen met een bootcamples, dit geeft me zoveel energie en adrenaline dat ik een beetje overmoedig aan de nacht begin.

Als je honderd procent goed eet, heb je echt meer energie. Al voel ik dat deze week nu z’n tol begint te eisen, ik voel me topfit! Ondanks de spierpijn en de vermoeidheid in mijn lijf, ik voel me ijzersterk. Maar het ergste moet nog komen: de gevreesde HELNACHT.

02.00uur: WAAAAAAAAAAAROM? Ik ook altijd met mijn goede ideeën. Het ding is hier dat ik niet had moeten verwachten ook maar iets nuttigs te kunnen doen deze nacht. Ook al stonden er wel een paar belangrijke punten op mijn planning. Het kost me heel veel moeite en strijd met mezelf om wakker te blijven. Want voor wie doe ik dit? In hemelsnaam, waarom doe ik dit?

04.00uur: Iets meer positieve energie. Ik ben er bijna. En terwijl ik in de badkamer even in de spiegel kijk zie ik dat ik stiekem heb geslapen. Ik heb namelijk de afdrukken van een toetsenbord in mijn wang zitten. Busted. Vandaar dus een kleine opleving.

Vrijdag
Dag 5. 07.00uur: Ik ben tot 7.00uur doorgegaan en ben nu echt een vaatdoek. Check m’n planning: wat te doen? Sporten, daarna douchen en aan de slag. Dus tjop tjop, nieuwe dag is al twee uur in gang.

Vandaag staat in het teken van rust en herstel en het ontdekken van efficiënte rusttechnieken. The thing is, is dat als ik ook maar een stapje richting een rustmoment zet, ik niet meer wakker ga worden. Dus rustmomenten stel ik uit. Tijdens college is mijn focus nog verrassend helder al kan ik een gaap hier en daar niet onderdrukken.

Het is maar goed dat ik veel mental support van mijn omgeving ontvang deze dag want: BWEH.

Om stipt 21.00uur zit ik klaar achter mijn laptop. Klaar voor de grote finale van het 41uur wakker zijn: een coaching sessie via Skype over persoonlijk leiderschap en mental toughness. Heel interessant en dit krijgt een vervolg (lees: een nieuwe uitdaging)! Na deze sessie stuiter ik van adrenaline. En hoewel ik heel de nacht en dag niet meer kon wachten totdat ik in bed zou kunnen kruipen, plak ik er van de overdosis stuiterballen per ongeluk nog een extra uur achteraan.

Schermafbeelding 2015-01-26 om 12.56.35Zaterdag
Dag 6. 5.00uur. Zwaarste moment van de week (op dat moment voelt het als het zwaarste moment van mijn leven). Dit was de diepste slaap die ik ooit heb ervaren, de herstelslaap. Ben chagrijnig zodra de wekker gaat en heel erg moe. Vandaag moet een superpositieve happy day worden. Het zal me benieuwen.

Na mijn hardlooprondje is er van mijn chagrijnige hoofd niets meer te merken: SNEEUW! (Ook glad trouwens, auw). Snel douchen want heel deze dag moet positief en blij worden. Vandaag moet alles overdreven positief zijn. Even wennen, maar best lekker als je eenmaal in de complimentjes- en blijheidmodus zit. Overigens ook keiblij met mijn bed om 22.00uur.

Zondag
Dag 7. 5.00uur. De allerlaatste dag. Ik had stiekem met mezelf afgesproken dat als ik echt heel moe zou zijn ik nog wel even zou mogen blijven liggen maar ik werd uit mezelf wakker voordat de wekker ook maar de kans kreeg om een geluidje te produceren dus stond dan ook al meteen springlevend naast mijn bed. Aan het werk, ontbijten en om 10.00uur weer bootcampen. Dit was een lange ochtend, gelukkig breekt de bootcamp deze ochtend doormidden. En het is echt zo: mijn energie- slaap- en sportgrenzen zijn behoorlijk opgerekt deze week. Ben benieuwd hoelang dit nog zo blijft.

Schermafbeelding 2015-01-26 om 12.57.38De rest van de zondag zit ik echt uit (lees: knikkebollend). Het is aftellen, ik ben er bijna! Om 22.00uur mag ik dan eindelijk mijn button op. Op mijn pyjama weliswaar, want ik duik meteen mijn bed in.

Terugblik
Heel fijn om een week met een strakke planning (voorbereiding!) te werken waarin alles vastligt. Je wordt een klein beetje geleefd, maar wel voor jezelf. Wat ik moet doen, wat ik moet eten en wanneer ik moet sporten en zelfs wat ik dan moet doen. Al m’n to-do’s op mijn lijstjes zijn afgevinkt (al ontstaat er na zo’n week vanzelf een nieuwe to-do list omdat je overloopt van inspiratie). Grenzen zijn echt verlegd deze week. Ik ben benieuwd hoelang ik hier nog op kan teren. Het is wel zo dat als je elke week zo schematisch zou ordenen en enkel heel hard zou werken en gezond zou eten, het een beetje saai zou kunnen worden. Maar in deze week was geen enkel moment saai te noemen: keihard werken geeft je een overdosis energie. Ik heb me heel de week topfit gevoeld, ook wanneer ik moe was. De TV heb ik geen enkele keer gemist. Mijn bed daarentegen wel. Mijn grootste stuk hel deze week was het slapen en vooral (voor mij) het gebrek aan slaap. Facebook komt niet meer terug op mijn telefoon. Dus geen onnodige timeline-scroll minuten meer uit verveling. Als je zelf een Helweek wil doen: lees het boek en ga ervoor! Je leert er sowieso iets van. En anders leer je wel dat je zoiets nooit meer doet. Ik hoop dat ik voorlopig nog even vooruit kan op deze week!

Fun facts:
Uren slaap: 35
Aantal koffie: 2 (na de eerste koffie op maandagmiddag kwam ik erachter dat de dip daarna nog 4x dieper wordt, dus koffie was geen goed idee om mijn energielevel op peil te houden. Ik gaf het later in de week nog een kans. Hallo Superdip!)
Uren sport: 10
Aantal stiekeme social-media checks: 6 (Ja je moet wel een klein beetje op de hoogte blijven hoor!)

Meer info: www.helweek.nl

1 thought on “L I F E: HELWEEK”

Leave a Reply